Biesheuvel Knoflook

Biesheuvel KnoflookVerse knoflook is een uniek product dat niet heel veel bekendheid geniet in Nederland. De meeste Nederlanders kennen vooral het gedroogde product dat veelal uit China afkomstig is. Biesheuvel Knoflook kent de grootste afzet dan ook in het buitenland. Arjan Biesheuvel legt uit: “Bijna honderd procent gaat naar het buitenland. We hebben een afzetgebied dat voornamelijk gaat naar Duitsland. Daarnaast gaat de knoflook naar Polen, Tjechië en Rusland. Dat is een groeimarkt. In mindere mate gaat ons product naar Scandinavië en een beetje naar België.”
De historie van het bedrijf van Biesheuvel gaat terug naar opa Biesheuvel. Jan Biesheuvel nam het in 1970 over van zijn vader en Arjan kwam in 1986 bij zijn in het bedrijf. Jan Biesheuvel vertelt: “Ik zei tegen Arjan dat hij er voor de toekomst een gewas bij moest nemen. Eind jaren ’80 zijn we vervolgens begonnen met knoflook.” Arjan vervolgt: “Eerst waren we nog een akkerbouwbedrijf met een beetje knoflook erbij. En nu is de bedrijfsvoering alleen nog knoflook. Het eerste plantgoed kochten we van Arjan Kluft, de zanger. Toen hij stopte hebben wij zijn laatste partij overgenomen om mee verder te telen.”
Er zijn slechts drie bedrijven die op deze manier verse knoflook telen. “En die komen allemaal uit Noord-Holland. Dat is toch uniek. Het zijn de enige knoflookbedrijven in West-Europa.”

Biesheuvel Knoflook in een potjeKnoflookgeur
“Er is zoveel onwetendheid over knoflook. Van verse knoflook ruik je ook niet uit je mond. De verse knoflook heeft nog geen spruit die je in de gedroogde variant wel tegenkomt. En dat geeft nu juist die geur af. Het verse product vergelijken met gedroogde is net als aardappels met appels vergelijken. Verse knoflook is echt een uniek product”, stelt Jan.
Het bedrijf aan de Westerterpweg in Slootdorp teelt momenteel 35 hectare knoflook. Een zuiver product van eigen land.