Kikstra broccoli / Het Dijckhuis

Het DijckhuisHet bedrijf van Martijn en Karin Kikstra is gevestigd aan de Noorderdijkweg, tegenover “ de Oude Zeug “.

Martijn is begonnen met broccoli rond 1992 kleinschalig. In 2009 heeft hij het bedrijf overgenomen en verder uitgebreid. Het areaal ligt nu rond de 80 hectare.
De hoofdteelt is broccoli maar we telen ook rode en witte kool voor de wintermaanden.
Het planten, oogsten en het verpakken van de broccoli vindt allemaal plaats in eigen beheer. In Maart starten we met het planten van de broccoli. De 1e plantjes staan onder vliesdoek deze planting gebeurt wekelijks. Vanaf half Juni planten we 2x per week tot Augustus. Per week gaan er rond de 100 a 150.000 plantjes de grond in, wat neerkomt op 3 tot 5 hectare.
Dit schema wordt zo voortgezet om het product wekelijks te kunnen aanbieden aan de afnemers Maar je bent afhankelijk van het weer dus het komt voor dat er weken zijn dat alles in elkaar groeit of dat er niets beschikbaar is.
Het broccoliproces van plantje tot oogst is ong. 10 weken. De oogst start ong. eind mei en gaat door t/m eind oktober. Daarna begint de oogst van de rode en witte kool.
Het oogsten van de broccoli gebeurt m.b.v. een oogstband, handmatig. We proberen altijd rond de 500 gram te oogsten want daar is de meeste afzet voor. We kunnen een perceel nooit in een keer leeg snijden, daarom gaan we er gemiddeld 3x doorheen.
De broccoli wordt niet alleen op eigen grond geteeld. Het grootste gedeelte wordt gehuurd en er wordt ook land geruild i.v.m. vruchtwisseling. Tijdens de oogst en het verpakken van de broccoli zijn er ong. 12 medewerkers aanwezig.
Het verpakken gebeurt op het bedrijf zelf d.m.v. een krimptunnel, het wordt dus in folie verpakt en meteen voorzien van een datumcodering zodat het direct de supermarkt in kan.
Vrijwel alle broccoli wordt verkocht op basis van weekprijzen, er is een klein gedeelte voor een vaste prijs.

Daarnaast verhuren we op het bedrijf Hooiberghutten en een Pipowagen. Intussen is het alweer 5 jaar geleden dat Hooiberghuttenwe zijn gestart met “kamperen bij de boer”. Gasten vinden het broccoliproces erg interessant om te zien/te beleven. Men zegt vrijwel altijd : “wauw nooit geweten dat het zo’n proces is” en voor wie het leuk vindt mag je ook mee naar het land om je eigen broccoli te oogsten.

Kijk voor meer informatie op:
www.hetdijckhuis.nl
www.hooiberghutten.nl